“Köp medges ej !”

Ja men det är ju alldeles underbart.
Möjligtvis kan vi i bästa fall kalla följande för ett I-landsproblem, dvs ett problem som fattigare delar av världen gäääärna skulle tagit mot att slippa svält, bostadslöshet, sjukdomar. Men likt förb… ett onödigt problem, ett av bankerna och marknaden skapat problem.

Detta (“Köp medges ej !”) hände mig på Konsum igår, och givetvis är jag själv ansvarig för “balanseringen av kontot”, fördela cash mot digitala pengar etc. Men jag må hålla med H.Schyffert.
Han menar på att tex persondatorn, och i förlängningen mobilen, som blivit en persondator, var lanserade som hjälpmedel för medborgaren. Men i själva verket har vi blivit slavar åt tekniken. Det är ett konstant halvtidsjobb att uppdatera appar och datorprogram, hårdvara i form av datorer och mobilenheter. Lösenord ska kommas ihåg och bytas ut. ALLT är uppbyggt för att konsumera mera. Det ÄR vår tids enda religion, nästan alla tror blint på tillväxt, konsumtion och fler arbetstimmar. Detta trots att maten blir giftigare, näringsfattigare, allergierna ökar, stress och depressioner ökar lavinartat. Stråååålande, massor av sjuka människor de kan tjäna miljarder på genom hutlösa priser på medicin. … som i bästa fall inte förvärrar sjukdomsbilden. Bilar och egentligen de flesta kapitalvaror är inte byggda för att fungera och hjälpa. De är byggda för att generera pengar till de som kränger dessa varor, och det sker genom uppdateringar, genom reparationer, genom årliga kontroller, genom nyinköp.
That’s the master plan.

Och så då bankerna…

…som själv sett till, med staternas och marknadens goda minne få omvärlden att tro att de kan göra vad de vill, slösa bort pengar gå i KK och bli räddade av staten, som i rena pengar är skattebetalarna, dvs du och jag. Det kommer nån gång i framtiden, om människan överlever sitt eget beteende, häpet undras;

“Hur kunde folket låta banker ta avgifter för det kunderna själva gör, hur kunde bankerna tillåtas avveckla hanteringen av kontanter, så att bankerna och i förlängning stat och marknad har full koll på medborgarnas inköp och ekonomi ?”

Och här återknyter jag till mitt “Köp medges ej !” på Konsum igår.

Jag har alltså inte möjlighet att sätta in kontanter på mitt eget konto, fast jag har pengar. Och i praktiken innebär det att jag är förbjuden att hantera MINA EGNA PENGAR OCH TILLGÅNGAR !! Och framför allt är jag inte tillåten att hantera dem utan insyn av stat och bank, eller marknad (Mobilapparnas spioneri över våra köpvanor, och sökvanor)

När jag senast bytte kontokort på Nordea, så blev jag förhörd av banktjänstekvinnan, ett regelrätt förhör om mina ekonomiska vanor, insättningar, plats, uttag, storlek på dessa etc. Och på frågan om insättning svarade jag att jag inte får sätta in mina pengar, ni tar ju inte emot

“Jo i Sundsvall”

svarade hon som en korsning mellan en trotsig treåring och en rättshaveristisk marknadsliberal. Trots att hon säkert förstår det absurda i att jag skulle åka 12-15 mil för att sätta in pengar. Och speciellt eftersom jag då måste cykla dit.

Så nu stod jag där med skägget i brevlådan utan pengar på kontot. Just i detta falla kunde jag aningen generad gå hem och hämta pengar, sen tillbaks till Konsum och “lösa ut” mina varor. Som sagt var, delvis självförvållat. Men det är inte mitt fel att jag inte tillåts hantera mina egna pengar. Och nu visste jag att ett autogirobetalning väntade för spotify.

“Ja men det är väl bara att återskapa Spotify premium sen”
kanske nån säger

Ja visst ! i teorin, och i de bästa av världar, kanske det är så enkelt. Men i verkligheten hos den vanlige medborgaren, ser det annorlunda ut. Sist det hände, tog det 2 månader, och 50 samtal med sk tekniker och support, från designerade 20-30-åriga telefonsvarare. Och utan kompensation får jag väl tillägga.

“Ja men måste du ha Spotify då ?”
kan nån tycka

Nej, måste inte, men jag har i likhet med många gjort mig beroende, när jag gjorde mig av med LP-skivor och CD-skivor. Och utöver det har jag ju faktisk, tro det eller ej betalt för en tjänst. Likaså med bankerna, de tar ju betalt för tjänster, men utför inte tjänsterna, som tex INSÄTTNING AV MINA EGNA JÄVLA PENGAR

Åtgärd

Så då ringer jag runt, frågar jag runt bland vänner, bekanta och grannar om jag kan ge dem kontanter mot att de sätter in pengar från sitt konto till mitt konto, allt för att bankerna vars affärsidé är att hantera pengar, vägrar hantera pengar.
Några av vänner och grannar förstår alldeles förståeligt, initialt inte varför jag vill jag vill göra denna ovanliga transaktion. En del har inte Svisch (vilket numer oxå kostar pengar, per transaktion) Nån enstaka verkar tycka det är besvärligt. Men jag fick 2 napp till slut. Och nu på morgonen kom en av dem hem till mig och fick en 500-kronors sedel av mig… så här ser de utför er som inte sett kontanter på länge:

…. och snart så här:

Snart är de kanske museiföremål.

Och sedan plingade det på min mobil, och mina 500 kr blev digitala. Så nu kan ingen råna mig på dessa 500 kr på gatan här utanför. Men med lagom dos otur, och en dos nutidsteknik, så kan nån på, låt oss säga Filippinerna eller i USA el Ryssland stjäla dem, utan att jag kan springa efter dem.

Nåja … det positiva var att jag fick besök en stund