Rubriken påminner om en person som för ett bra tag sedan,felaktigt lyssnat på ondsinta rykten och fört dem vidare, med potentiellt svårigheter för de drabbade. När detta avslöjats uttryckte personen: “Det skiter jag i”. Vissa rykten drabbar inte de drabbade lika hårt som andra. Och vissa medför stora svårigheter i de attackerades liv.

Det står mer och mer klart att när vi människor, inte bara far vårdslöst fram med sanningshalten i sina påståenden, utan tom gör våld på densamma, är det precis lika farligt och destruktivt för omvärlden som våldtäktsmän, stalkers, sexbrottslingar, förskingrare, organiserad brottslighet.
De flesta av oss förfasas över hur kvinnor långt tillbaka kunde bli anklagade för att vara häxor, dränkta el brända på bål, bara genom anklagelsen. “Bevisningsprocessen”, kunde bestå i ett flyttest där hon bands och placerades i vatten. sjönk hon och drunknade och dog “var hon oskyldig” (Men ganska död ändå), flöt hon, var hon skyldig och skulle avrättas.

Mellan 40.000 – 100.000 kvinnor lär ska ha avrättats, anklagade för att vara häxor, där anklagelsen var bevis nog. Långt värre i kvantitet, var Nazisternas massmord på miljoner Judar, Romer och Slaver, som ansågs lägre ställda. Här behövdes heller ingen bevisning, man hittade helt enkelt på en “vetenskap” i Uppsala rasbiologiska institutet, och detta var exakt vad Hitler använde sig av. Allt med hjälp av propaganda och desinformation.
Och lite av: “det skiter jag i”

Nu för tiden finns det dessutom människor som medvetet ägnar all sin tid åt att sprida falsarier på internet via siter och sociala media, ja till och med större media som fox news drar sig inte för uppenbara lögner. Här på svt plays “kobra” presenteras hur falska rykten kan leda till offentliga skjutningar, för att galna förvirrade religiösa människor tolkar in barnpornografi och djävulsdyrkan i konstnärers målningar. En helt absurd historia. Inte på medeltiden av förvridna rädda människor, utan 2016 i en sk “demokrati”: (programmet tillgängligt till 22 Juni 2017)

http://www.svtplay.se/video/12824764/kobra/kobra-sasong-19-sanningen-om-pizzagate

Allt var påhittat i sjuka, extrema människors förvridna hjärnor. “Men det skiter folk i”
Hur mycket än officiella media motbevisar de falska ryktena och anklagelserna.
Även Hillary Clinton blev anklagad i denna sjukliga lögn-cirkus. Och Trump drev slagord som “lock her up” etc … och folk trodde honom i hans absurditeter,. Och till slut vann lögnen valet i världens största militärmakt. Så här fungerar även de främlingsfientliga krafterna i Sverige med sociala medier. Och även galna kvinnohatare el galna manshatare.

“De skiter vi i” ?

Nej det skiter inte jag i iallafall !
Jag tror det är viktigt att ifrågasätta rykten och skvaller i realtid, när de uppstår,
även om det är bekanta, vänner eller släkt som “saluför” dem.
Man behöver inte för den skull ämna att skapa osämja eller vara anklagande när man bemöter eller ifrågasätter påståenden som man har anledning att betvivla, eller vet med större säkerhet att det bara är rykten.

Jag tror det är viktigt för varje människas självrespekt och integritet att inte haka på rykten, och jag tror det är viktigt för hela vårt samhälle, och hela vår värld. Annars kan vi lätt bli Trumpade, eller Sverigedemokratiserade och på privat plan ev förstöra goda människors liv….. det vill vi ju egentligen inte va ?