Jag har lyssnat på riksdagsdebatt nu på förmiddagen,
“Tryggheten i Sverige” är ämnet som diskuteras.
Inga nyheter i synen på människor, samhällsproblem presenteras.

I grund och botten handlar det faktiskt om hur vi ser på människor,
hur vi ser på orsaker till tex brottslighet, sjukdom och utanförskap,
människors resurser och tillkortakommanden,
människors lika eller olika värde,
lika rättigheter, eller olika rättigheter.

Det genomgripande temat i debatten var fler poliser, i synnerhet från alliansen och sverigedemokrater. Och det sedvanliga vi-och-dom-tänket dominerar dessa högerkrafter. Nu kan man ju inte intelligensmässigt begära av en moderat att hen ska förstå sambandet mellan det utanförskap deras klyft-ökande politik skapar, och den ökade oron i sk “utsatta områden”. Bara genom att fokusera på dessa områden som problematiska, istället för att dessa områden ingår i vårt land, segregerar och visar på att högerkrafter inte ser på dessa områden och dess människor som sina bröder och systrar. Således är det “Vi-mot-dom”

När moderater pratar om “trygghet”, så pratar de om trygghet för invånare på Djursholm och Lidingö, trygghet för ekonomiskt framgångsrika människor. När de vill sätta poliser till Rinkeby är det inte för att skydda dess invånare, utan som de ser det, inte brottsligheten ska spridas till deras “skyddade område”. Samtidigt som de fortsätter lägga politiska förslag som bara segregerar Sverige ekonomiskt, segregerar Sverige5 mellan stad och landsbygd, segregerar Sverige mellan invandrare och Svensk.

Ökat antal poliser förbättrar enbart möjligheterna att minska symptomen, inte åtgärda orsakerna. Det är som att köpa värktabletter och påstå att de botar nedsliten rygg. I själva verket slits ryggen än mer, då man pga värktabletterna inte känner den smärta man då fortsätter åsamka den trasiga överbelastade ryggen.

I en Sverigedemokrats ögon beror brottslighet hos invandrare på deras religion, kultur och hudfärg, trots att det är bevisat att utbildning, samhörighet och inkludering är
de viktigaste faktorerna för att i grunden minska utanförskap och
brottslighet. I moderaternas värld är rika människor duktigare och mer värda än fattiga människor, “stadsbor smartare än lantisar” och de som inte får en karriär har gott om pengar har bara sig själva att skylla, trots att de själva förskansar sig bättre utbildning, högre betalt för samma eller inget jobb, straffar folk som är sjuka, eller gamla.

Jag har själv aldrig upplevt att Arbetsförmedling, Sociala myndigheten, försäkringskassan, polisen, skatteverket eller Sveriges framgångsrika topplaceringar bland världens rikaste länder, har funnits till för mig.
Och jag har stor förståelse att det finns gott om folk som med rätta känner sig oerhört marginaliserade, bortglömda och tappat tron på framtid, politiker och den cyniska övertron på marknaden.

När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt. Det betyder att det är du som ska ro./ Wilhelm Moberg. Det är bara det att det gäller i än större utsträckning storföretagare, riskkapitalister, spekulerar.

Så när en moderat pratar om “trygghet” pratar han/hon om sin trygghet.
Fler poliser ? … ja det må vara hänt, men det förändrar inte samhället, brottslighetsrekrytering,… det förändrar bara symptom. Lite som när anhöriga eller vård ofta vill att deprimerade ska ta antidepressiv medicin. För då slipper omgivningen se sorg, smärta, slipper engagera sig, då ser de lugn och stabilitet. Jag ser livlöshet, ett rakt EEG-kurva, EKG-kurva … no life. Problemet sopat under mattan.

Och det är samma inom vården som i samhället i stort. Det är engagemang, tid, tillit, tro på människor, ge människor cred, ge människor resurser, ge människor ett värde. Lyssna, finnas inkludera …. som är det enda som kan förbättra ohälsa och utanförskap.

Med moderat och SD-politik, kan samhället inte annat än fortsätta segregeras kulturellt och ekonomiskt. Och frågan kvarstår, är det hudfärg och lättja som skapar brottslighet, eller är det exkludering och segregerande politik ?