… ganska lugn och avslappnad, skulle många nog hävda !

Det är inte lätt att vara besserwisser, jag är själv en besserwisser.
“viktigpetter heter det” skulle väl nån jobbig besserwisser då påpeka
smiley
Det kan irritera mig så till den milda grad, att det kliar i mig när folk särskriver ord,
när nån påstår att vatten är blått, att jorden är en stjärna.
Vi besserwissrar kan driva folk till vansinne med detaljer som kan te sig synnerligen oviktiga. Jag menar, Jorden upphör inte vara en planet, bara för att nån kallar den för en stjärna. Och vid särskrivningar kan mycket komiska bilder uppstå i ens “inre biograf” … så varför inte bara slappna av och se särskrivningarna som en komisk gåva från “felsägaren”:
Men förvisso, om det inte fanns besserwissrar, skulle inge upptäcka det roliga i denna skylt. icke desto mindre kliar det i mig vid sådana uttalanden. På äldre dar, har jag dock lärt mig att i större utsträckning gilla läget, “att alla inte vet lika mycket som jag” *OBS självironi !!

Det finns en sak som irriterar en besserwisser mer än okunnighet,
och det är: andra besserwissrar. Tänka sig, nån som påstår att de hela
tiden vet bättre !!!
smiley
Och med åren har jag även lärt mig “besserwisserparadoxen” att ju mer jag lär mig, inser jag mer och mer hur lite jag egentligen vet. Och med erfarenhet inser man, att även om det skulle vara så att jag faktiskt “har rätt” i en fråga, så kommer den som “har fel” förmodligen aldrig ändra på sig inför en besserwisser. Eller mer generellt, man kan nästan inte ändra någonting hos någon annan, genom argumentation eller ens att överbevisa någon med obestridbara fakta. MÖJLIGTVIS, kan någon enstaka under en livstid influeras NÅGOT lite på egen frivillig basis. Men det är inte heller att räkna med.

Jag har en mycket god vän, som är mycket värre besserwisser än jag är. (Förmodligen kommer hen skriva till mig och säga att jag har fel i det)
smiley
Hen kan knappt föra ett skriftligt mess-samtal utan att flika in: “Du har fel” “Eller lite mildare: “Jag håller inte med” Och på några områden är hen så kunnig att jag redan innan påståendet kapitulerat och anser att hen är kunnigare. Men det finns flera områden som jag är kunnigare, och flera som det inte handlar om obestridbar fakta, och så finns det ETT område som faktiskt JAG obestridbart vet mest om. Området “Tomas Lundin !”. För det finns faktiskt ingen som vet så mycket om mig som jag. Ja … bortsett då från de som idkar småstadsskvaller i stor utsträckning. För de “vet” saker som inte ens hänt, om människor de knappt träffat. 😉

Nåja, min goda vän kan om jag påstår att det är 9 plusgrader bestrida det med att säga: “9,4 grader”. Och även om det då är med en glimt i ögat så är det oemotståndligt för hen att “rätta”.
smiley
Tex så skulle vissa typer av besserwissrar mycket väl kunna ifrågasätta min skrift/mitt blogginlägg om besserwissrar med en enkel hänvisning till svenska akademiens ordlista och dess tolkning av ordet som det enda rätta.

Själv anser jag att betydelser av ord förändras kontinuerligt utifrån hur de ansvänds, tappar sin relevans, eller att det uppstår behov för ny-ord. Men på den punkten finns det några SAOL-fundamentalister som “inte håller med” eller rättare sagt “har rätt”. 🙂

Så långt det komiska perspektivet kring besserwissrar och viktigpettrar.
Men Besserwissrar enligt mitt sätt att se det oxå en viktig funktion i världen.
Och det är att motbevisa andra besserwissrar ! Hänger ni med ?
Det finns enl mig då (inte enl SAOL-fundamentalisterna troligtvis) olika typer av besserwissrar. Och för mig en lite gradskillnad mellan “besserwisser” och “Viktigpetter” För en viktigpetter är det viktigt att vara viktig (hörs ju på ordet). För en besserwisser är det viktigt att ha rätt. Hårfin skillnad ? Ja .. Men ändå gradskillnad tycker jag nog.

Till en början finns det den typen av besserwisser som jag förmodligen tillhör. Den som är oerhört kunskapstörstande, och förmodligen pga en blandning av att vara livrädd för att bli kritiserad för att ha fel, och ren nyfikenhet. Alltså,…. en slags osäkerhet som grund. Sen finns det besserwissrar som inte ens försöker ta reda på olika perspektiv eller söka upp i vetenskap, ordlistor, lexikon och nyheter. Och de är totalt oberörda av vad andra tror, vet eller tycker, och helt orädda för mothugg. De skapar sin “egen sanning” Need I say Donald Trump ? som exempel.
Med sin “alternativa sanning” och med Fox News som “enda trovärdiga nyhetsbyrå”

Så världen behöver nog kunskapstörstande besserwissrar, och världen blir lite kul med NÅGRA särskrivare. Men världen behöver nog inte faktaresistenta överbefälhavare tillika presidenter.

Tro mig… jag vet bäst !
smiley

Har jag mot förmodan skrivit något som inte stämmer, stavats fel eller fått fel meningsbyggnad, så hänvisar jag givetvis till “alternativa fakta”