Jag har tidigare ägnat mig åt debatter på olika diskussionsforum,
Bla Aftonbladets tidigare kommentarsfält. Det blev sönder”trollat ganska fort av människor som var ute efter att spamma, söndra och härska.
Det fanns således inte den minsta avsikt att diskutera eller visa respekt.

Lika blev det på diskussionsforum som skapades av användare.
Helt fritt skulle ju vart bra, men det är omöjligt, eftersom det är som att det drar till sig internettroll som flugor. Och har man då en moderator, så måste den likt en domare i en fotbollsmatch dela ut varningar och “utvisningar”
Och i fotboll vet vi ju det att de som förlorat matchen, i princip alltid gjort det pga att “domaren varit orättvis” Mest klagar givetvis de spelare som filmar mest och bryter mot regler mest. Och då finns det ändå en nationell och internationell regelbok att följa i fotboll. Men det finns inte inom diskussionsforum.

Jag och några personer till, bemötte sanslöshet med sans, personangrepp, med en “spegel” (dvs påpekade att de undvek ämnet) bemötte utskällningar med argument, med tanken att vi inte skulle dras med i personangreppen, öknamn och direkta hot.
Det var väl en god tanke bakom det iofs, men det förändrade inte beteende på de spammande internettrollen, som efter bästa förmåga fortsatte att förnedra, hota och dylikt. Deras “uppfinningsrikedom” i nedlåtande öknamn på de som inte hatade invandrare och arbetslösa, var utan gräns. Det enda sättet var till slut att inte vi matade “trollen”. För det gjorde man bara genom sin blotta närvaro på forumet.
Till slut blev det bara “trollen” kvar, och forumet dog. På ett sätt var det redan dött från början, eftersom det inte fanns någon som höll ordning, och därmed var debatten död.

Anonymiteten, är boven i dramat
Jag kan garantera att dessa troll i verkliga livet, inte skulle våga säga 1/10 av det de säger i anonymt.

Det är sociala mediers värsta avarter.
Men politiken då ?
Den faktiska politiken, var drar vi gränsen för vad vi som medborgare ska tåla, och respektera andras åsikter ?

Även om väldigt mycket av politik idag går ut på att rösta på det som ger mest i egen plånbok, eller alternativt propagera mot folkgrupper, så är det inte helt svart eller vitt.
Men om man drar det till sin spets, vart går gränsen ?

Redan idag ombeds vi i yttrandefriheten och demokratins namn respektera människor/politiker som vill ta ifrån äldre människor en dräglig ålderdom, sjuka människors rätt att få ut pengar till uppehälle, osv osv.
Ska vi vara respektfulla mot de som pissar på människor i nöd ?
Ska vi respektera människor/politiker som inte respekterar andras tro, andra kultur, andras religion ?

Är det en demokratisk rättighet att uttrycka hat baserat på rasistisk propaganda ?
År det en demokratisk rättighet att använda demokrati och yttrandefrihet till att avskaffa demokrati och yttrandefrihet ?
Jag bara undrar.