När svensken vill berätta hur orättvist låg lön hen har,
så utelämnar hen massor av inkomster , och lägger verbalt till på utgiftskontot.
Alla eventuella barnbidrag, bostadsbidrag, och underhåll pratas det tyst om,
Och när man talar om hur mycket man har kvar att leva på efter räkningar och utgifter, ja då har man räknat in rökning, systembolaget, semesterresor, sommarstugor, fyrhjulingar, studsmattor på tomte, hockeyutrustning år pojken, häst med utgifter åt tjejen etc etc etc.

… ja typ allt sånt där man “måste” ha för att överleva.
smiley

Läste om en sjuksköterska som jobbade 80 %, grät ut i DN, över att hon inte skulle ha råd att sjukskriva sig, minsann. Så som Sköterskan 36 år gammal beskriver sitt liv, betvivlar jag inte en sekund att det är tufft att orka med, med barn, jobb och studier. Jag kan till och med gå längre än så, det verkar helt galet mycket att göra.
MEN att hon har så dåligt ställt att hon inte kan sjukskriva sig, ifrågasätter jag starkt.
Nu påstår jag inte nödvändigtvis att just hon, unnar sig allt livsgodis jag skrev ned överst i blogginlägget, men jag vet hur svensken i allmänhet resonerar kring ekonomi och lön. Ju högre lön du har desto mer gnäll tycks det vara. Jag har som sjukskriven, ofta suttit och lyssnat på människor med 3 – 4 gånger mer pengar att röra sig än jag har, över hur de inte får det att gå ihop ekonomiskt och hur eftersatt just deras yrkesgrupp är. Och då pratar vi ändå om yrken som lärare, sjuksköterskor, kockar etc.
Och troligtvis INGEN av dem har hört mig gnälla över min ekonomi.

Om jag överslagsräkningar lätt på sjuksköterskans lön, så har hon troligtvis 30.000 på 100% så har hen troligtvis vid 80% arbete runt 17.000 netto när skatten är betald. Sedan för två barn får du om jag inte har fått fel info, 2.200 kr PER BARN i månaden i barnbidrag. Och i hennes fall då ca 1.500 PER BARN i underhåll från pappan = 24.400.
Nu framgår det inte om fadern tar barnen deltid helger, men då kanske han köper en del grejer åt dem. Men detta framgår inte.

Hur som helst, att det inte är lätt för henne tids och orkesmässigt är mer än förståeligt. Jag till och med förundras över orken. Jag skulle ju inte fixa det som det ser ut just nu.

Men är hon verkligen så fattig som görs gällande ?

Likaså blev ju Liberalernas Major Björklund i Agenda (Liberalerna) upprörd över att poliser och barnmorskor minsann skulle behöva betala högre skatt, räknas till höginkomsttagare med den nya skattemallen från regeringen. Det lät på majoren som om tillvaron höll på gå under och framtiden för Sverige var äventyrad.
I själva verket rörde det sig om ca 200 kronor i månaden för människor som tjänar nära på 40.000 kronor i månaden.

Jag skulle sååå vilja se majoren besöka de fattiga barn i Indien eller om det var Bangladesh som gick till skolan med säkerhet för att deras ibland enda mål om dagen serverades där… ett “näringsrikt kex” Och berätta för barnen och deras föräldrar om hur svårt sjuksköterskor och poliser i Sverige har det ekonomiskt.

Och sen kom Ulf Kristersson och pratade om orättvisor mot de rika som fick betala för mycket i skatt. Jo det är sant, han hävdade på fullaste allvar att de rikaste blev “orättvist behandlade” skattemässigt. Och alla Aliansare har nu, troligtvis av någon lobbyist blivit inlärda att lägga in orden “de skadliga skattehöjningarna” i varje yttrad mening och intervju. På samma sätt som reklam fungerar, att mot folkets vilja nöta in ord i människors hjärnor.
DÄR kan vi prata om skadligt !

Man får väl citera Herr Uggla et sånt här tillfälle.

“då går min gräns för vad jag pallar med,
då lägger jag en pizza och går ut”

Det är tufft ekonomiskt bland “arbetare” i Sverige just nu smiley