Man kan fly och stanna kvar mentalt och fysiskt på så många olika sätt.
Det är väl det det handlar om när tex barn traumatiseras i krig eller övergrepp,
och detsamma för vuxna, med den skillnaden att de vuxna kan eventuellt ha lite fler verktyg att hantera och klara av, lite fler erfarenheter. Men i vissa fall, bara liiiite fler verktyg och möjligheter. För om barnet inte får hjälp medan barnet är barn, så förblir även den vuxne barn på sätt och vis. Jag vet att det är sant för mig, och jag vet att det är sant för många. Om “bägaren” är full, så får inte ens små problem plats, och då är flykten det sista människan har att ta till, både fysiskt och mentalt.

Man kan kroppsligen förpassa sig från de ställen och miljöer där folk är elak mot en, eller ignorerar en, eller som bara påminner om ett trauma. Men om trauman blir för stora och för många, och obearbetade, oförstådda, och inte fått uppmärksamhet och kärlek…. ja då krymper till slut de kroppsliga flyktplatserna…. och då tar människan till mental flykt. Jo och det kan oxå sker parallellt. Den profithungriga marknaden har inte varit sen att förse oss med otaliga sätt att fly från oss själva. Däri ligger den största profiten att hämta…. sårbara utsatta människor och trygghetssystem. Det finns olagligt knark, det finns sprit, det finns snus, det finns kasinon och lotterier, det finns mat och godis, cigaretter, porr, sexuell reklam etc …. och det finns lagligt knark, som vi kallar för “mediciner” … alla miljard-kassakor för riskkapitalister och profithungriga megastora företag.

Med tillräckligt många, och tillräckligt stora trauman i ryggsäcken hos de vuxne, så blir vi likt en leopard i en bur, instängda, antingen apatiska som följd av det övermäktiga i att ta sig ut, eller “missanpassade”, våldsamma, aggressiva och taggarna utåt. Utan hjälp går det inte varken för leoparder på zoo, eller människor i djup kris. Vare sig buren är fysisk eller psykisk. Leoparden behöver en människa som låser upp buren, för att bli fri. Den politiske fången, behöver många människor som låser upp hans bur. Flyktingen från krig, gasningar, avrättningar, folkmord behöver öppna gränser, öppna armar Jimmie ! Den traumatiserade behöver en kunnig och empatisk människa som lyssnar, förstår och ger verktyg… för att låsa upp hjärtat, och entra livet. Men kan leoparden bli fri från apatin, efter att ha berövats sin frihet ? Kan människan ?

Leoparden självläker, om han blivit befriad inom kort. Människor däremot, har både större möjligheter att läka, men det kostar mer tid, mer kärlek, och mer omtanke.
Något som är en bristvara i det kalla, omänskliga, penninghungriga, nyliberalistiska/kapitalistiska samhället.

Min bur är inte i första hand fysisk, och mitt lås till den buren, är ett kombinationslås. Där jag är “nyckelpersonen” till dess kod, men där samtal, att ta sig tid för varann, och stoft av kärlek också troligtvis behövs för friheten…
Sen ska jag beskåda leoparden i sin frihet, och han ska gå sin väg uti friheten.
Både han och jag ska sen leva och dö fria.