Jag ser på mig själv som en god människa ?
Jag vet inte. Jag argumenterar nästan som ett helgon, men så bra är jag inte,
Och ännu har jag inte en självbild som jag kan må bra med, men så dålig är jag inte.
Jag hoppas att jag hittar hem till den jag är på riktigt snart.

Vad definierar godhet eller ondska ?
Är någon enda människa rakt igenom god, eller rakt igenom ond ?
Är kvinnor godare än män ? det finns de som hävdar det !
Är kristna godare än muslimer ? Det finns de som hävdar det !
Är vita bättre än svarta ? Det finns de som hävdar det !
Är stadsbor smartare än lantisar ? Det finns de som hävdar det !

En person jag känner sa till mig en gång:

“Om inte jag hade varit tjock, så hade jag varit en bitch”

Det uttalandet var sannare än hon nog förstod.
För ofta är det människor som blivit intalade att de är sämre, människor som är fattigare, människor som lidit eller lider, som agerar med nästan oförsonlig godhet och empati. En tjock människa som får höra glåpord genom livet, folk som pekar, viskar och skvallrar… tenderar inte vara så kaxig, utan kompenserar genom snällhet, för att bli “omtyckt” inkluderad, accepterad.
Men är det godhet ? Är hon då en godare människa än den spinkige killen som mobbar och retar henne ? Hon sa hu själv att om hon inte varit tjock, hade hon varit lika dan ??!!

Jag är själv jättetjock och fet faktiskt.
Nej det ser ju alla att jag inte är. Men jag har samma beteende som henne, ett självförakt som drivit mig att ständigt göra goda gärningar, agera empatiskt och le, skratta och skämta, hjälpa andra. Och det självföraktet har jag inte själv förvärvat, men jag har förvaltat det. Det självföraktet har jag inte förtjänat. Det har ingen människa förtjänat, men nu blev det så… då….förut. Och nu är det vad jag bär på, och nu är det en uns av självkänsla jag kämpar för.

Men jag blev inte omtyckt för det. Jag blev inte inkluderad för det, jag blev inte accepterad för det. Inte för att jag jämt var hjälpsam, för att jag jämt skämtade och ställde upp. För det blev jag utnyttjad och tagen för given. Det är fakta för alla oss som beter sig så. För vi förväntar oss något tillbaka i slutändan. Vi förväntar oss samma beteende tillbaka. Men det sker aldrig, för vi har då orealistiska förväntningar, för vi har varit orealistiska i vilka vi själva måste vara, så vi ska bli omtyckta och accepterade, kanske till och med älskade…

Det finns några, inte kanske de vi trodde, som står vid vår sida när illusionen rämnar, när lögnen om en själv dagas, när allt faller isär. Det är inte de du offrat dig för, inte de du varit clown för, inte nödvändigtvis de du hjälpt. Utan de som ser dig för den du är. Illusionen har brustit, och nu är jag naken i världen.
Det blir kallt innan jag hittat nya kläder, nya värmekällor.

Men godhet då, och ondska ?
En dag som denna enas vi i Sverige om vilka som står för ondskan. Över partigränser, landsdelar, klasser, ja tom över hudfärg…
För det har skett ett terroristdåd. Och en man är gripen, men inte anhållen. Han ska enligt polis ha haft sympatier med en terrororganisation. Och han ska ha erkänt. Jo jag vet, inte alltid är de som erkänner skyldiga till dådet.

Och Stefan Löven talar som vanligt om “vi ska” och vi ska inte”
Som om han talade för alla svenskar, som om han bestämde vad svenskar vill och ska. Det gör han inte bara för att han är statsminister. Men det är hans retorik. Och nu säger han “Terroristerna kan aldrig besegra Sverige. Vi tänker aldrig kuva oss, säger statsministern”

Till och med diktatorn och mördaren Vladimir Putin vill inkludera sig själv och Ryssland i detta “vi”. Vi som är de goda, är det underförstådda budskapet. Putin som stöder Assad militärt och i FN genom Veton, som i sin tur gasar ihjäl massor av människor, inkl barn. Är de goda människor ?
Lite lustigt, jag har än idag dåligt samvete över när jag var orättmätigt elak mot våra hundar en gång för 35 år sedan. Jag kan fortfarande ha dåligt samvete över när jag gjort slut ett förhållande för 20 år sedan, trots att jag var den som föll.
Men dessa herrar och damer har inga problem att kalla sig själva goda, när en sådan här terrorhandling sker, om det nu är det, vilket ändå förefaller troligt.

Föds människor onda ? Föds andra goda ?
Jag tror inte det faktiskt. Jag tror ondska är onda handlingar som kommer av förtryck, empatibrist, brist på kärlek, brist på rättvisa, brist på … godhet.
Mörker är inget annat än frånvaro av ljus.
Så tycker jag helt plötsligt att den här mannen är god ?
frågar sig de med svartvita glasögon kanske. Nej det är inte mitt påstående.
Jag påstår eg inte så mycket. Jag påstår att ingen är rakt igenom ond, och ingen är rakt igenom god. Jag påstår att det är en jävla massa skitsnack, och ulvar i fårakläder nu efter attacken. Ledare världen över ” delar vår sorg”
Bahh !! … Putin .. njää. Allt vi gör, alla vi människor här på jorden muslimer som kristna, vita som svarta, väst som öst, är att polarisera mer, eskalerar hatet, segregerar människor ökar klyftor.
Kondoleanser … jo jäklar ja !
“Makt …. hur får jag mer makt” är vad som är i huvudet på Putin, Trump, Assad, Erdogan, Lööf, Löven, Batra
“Mat hur får vi någon mat” är i huvudet på folket i Östafrika.
“Vit makt, hur ordnar vi vit makt” tänker Jimmie med svans.
“Kondoleanser” … pytt !

Jag är inte så jäkla god …men inte så pjåkig heller. Det får duga.