… (kort utdrag ur Bankes artikel)

“Vågar vi nu påstå att vi kan hålla med Jimmie Åkesson om att vi ska värna om våra svenska värderingar? Ja. – Vi ska värna om vår öppenhet, respektfullhet, vårt mod, vår hoppfullhet och vår kärlek. Dådet har så tydligt visat oss vad det är som i slutändan förenar oss som ett folk. Så glädjande att det är så positivt.”

Vackert … eller hur ?
Men är det sant ? En sån här dag efter attacken på Drottninggatan, talar vi gärna om svenska värden, om att “hålla ihop mot det onda”, “det onda ska aldrig få vinna !”
Med andra ord, hur goda vi svenskar är. Och det finns en undertext när statsministern pratar om “det onda” vad är det onda egentligen, vilka är det ?Att det är ondska att döda människor är klart. Men är det ondska att vara bland de största vapenexportörerna i världen ? vapen dödar människor. Svenska värderingar ? per capita är vi tredje största vapenexportören i världen, och en viktig handelspartner är Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer. Svenska värderingar ?

Men sanningen är långt ifrån så svartvit som den nu målas upp efter något som lika väl skulle kunna betecknas som mord, eller hatbrott. Jag har iofs sett mycket godhet och kärleksfullhet från människor i Sverige. Men nog har jag likväl sett lika mycket intolerans, hat, ekonomisk egoism i Sverige, från svenskar. Men just nu pratar många om sammanhållning, och vårt svenska samhälle, svenska värderingar, gemenskap etc. Samtidigt stänger vi gränserna, och fler och fler svenskar blir mer och mer protektionistiska, dvs nationalistiska. Men för den delen är det fortfarande hälften av den skaran, som ABSOLUT INTE kan tänka sig rösta på SD för att de har “nazistisk historia”

Men hur är det ställt med dessa ? I princip det mesta SD står för börjar fler och fler anamma och ta till sig, och rösta efter, men de är bättre än SD ? Jag säger att det är precis samma egoistiska tänk, precis samma fördomar de sprider, precis samma vi-och-dom-känsla som vi vet skapar hat, som vi vet skapar våld, som vi vet skapar mord och terror. En majoritet av folket är nu för ett förbud av tiggeri, tillsammans med Åkesson och Löven bla ? Sammanhållning ? Förbjuda fattigdom ? svenska värderingar ?
Godhet ?

Det var många som hade manifestation mot dådet i Trollhättan, men långt ifrån lika många som dådet i Stockholm. Och vi vet nog alla varför. Och dådet i trollhättan kallades av polisen “hatbrott” medan det i Stockholm kallades för terrorbrott
Och vi vet nog alla varför.

Svenska värderingar ??…. för mig är det fortfarande ett stort frågetecken vad det innebär, och hur det skiljer sig från andra nationers värderingar, andra etniciteters värderingar. Är det inte så här rasism börjar, och eller växer ? genom att sätta godhet hos folkgrupper, och därmed oxå i detta fall outsagt ondska hos andra ?
Det var en individ som begick det hemska brottet på Drottninggatan, inte en etnicitet, eller nationalitet, eller religion… det tycks redan lättvindigt glömmas bort i eftertexterna till dådet.

Och ur rädsla-synpunkt, tror jag det är tuffare att vara oskyldig Uzbekisk flykting efter dådet. För nu har högerextremisterna Julafton ! De sörjer inte de döda, de ser sin chans att sprida hatet. Och några svenskar fler nappar varje gång.

Svenska värderingar ? De finns inte, det är ett påhitt.
Det finns inga solida värderingar som är svenska. Så när nu Tidningar, statsministrar och dylikt pratar om “svenska värderingar”, så. om än i mindre skala, och långsammare, “släpper vi o nyå igenom Nazisterna genom Sverige på järnväg” * metafor