Jag blir bara mer och mer osäker på “sanningar” och “fakta”, ju längre jag lever.
Det är absolut inget nytt det här med vilseledning från makthavare. Det har förekommit sedan människan blev människa, och kanske tidigare än så. men verktygen har blivit fler, och spridningen okontrollerbar. Och ingen orkar, vill längre granska vad som finns nån sanning i eller så.
Och det finns en sundhet i den insikten att ju mer jag lär mig, i desto större utsträckning förstår jag att att jag “inte vet nånting”.

Förhoppningsvis lär jag mig efterhand mer och mer om mig själv, men kommer helt säkert aldrig bli fullärd. Men det är i princip vad jag har att jobba med.

Att göra narr av Donald Trumps syn på demokrati, “alternativa fakta” och hans förhållande till medier är rätt och nödvändigt. Han är trots allt, ve och fasa, en av världens mäktigaste män. Men att från den iofs riktiga utgångspunkten att Trump är en katastrof för demokratin genom sin “faktaresistens” och brist på respekt för människors värde och pressen,. till att påstå att hans politiska motståndare, eller för den delen republikanska alternativ, skulle stå för demokrati, rättvis fördelning, smarta miljöval och korruptionsfrihet …. är helt enkelt värre än naivt. Det finns en maktkorruption även i det demokratiska lägret i USA, och en krigshetsare även i Hillary Clinton. Inte ens den som jag anser var den bästa Amerikanska presidenten i modern tid, Barack Obama har rena händer. Och delvis har detta banat väg för tokstollar som Trump. Det är lika samma i Sverige, när de etablerade två stora partierna inte bryr sig om utsatta människor, så finns utrymme för “välkammade” främlingsfientliga att vinna folks röster. SD ser ner på, och har öppet nedvärderande åsikter om invandrare och invandring. S och M har öppet nedvärderande exkluderande åsikter om arbetslösa, sjuka och gamla.
Lite samma skit på ett vis faktiskt.

Vad gäller Iran och Nordkorea och deras kärnvapenprogram, så tycks västvärldens politiker och även medborgare vara eniga om att de inte skall ha några sådana. Och jag håller med. Men vem skall ha kärnvapen ? Att USA inte vill att NK ska ha det är förståeligt, men hur rimmar det moraliskt ? Västvärldens och våra argument för det är förmodligen, om vi rannsakar oss själva, att det är för att USA är “the good guys”, världens polis, etc etc. Vi litar på nåt sätt på att USA ska vara den “rättskipande” stormakten i världen. … mot de “otäcka muslimska staterna” mot “kommunisterna”
Men nu håller vi på att skita åt oss när Trump säger sig värna bara om Amerika militärt.

Och det är det här som är problemet med att svart-vitt utnämna de goda och de onda. För ingen demokrati förblir demokrati per automatik, när demokratin en gång införts. Det kommer alltid finnas de som vill begränsa densamma, få mer makt själva, tills demokratin är ett minne blott. Turkiet är väl ett tydligt exempel i dagsläge.
Det finns nog gott om människor i väst som hoppas att USA ska bomba Kim Jong Un. Och jämna Nordkorea med marken, och hux flux skulle det vara ett problem mindre i världen. Men så fungerar inte världen, USa eller annan makt som skulle genomföra detta skulle då mörda miljoner oskyldiga, och skaffa sig än fler fiender, och skapa än mer våld. Det finns hur många e som helst på detta.

Så är vi alldeles säkra på det här med sympatier och maktfördelning, värderingar och åtgärder ? Jag är det inte … JAG har inga lätta lösningar. Många av de som “har det” är kanske de som skapar konflikterna.