Jag fortsätter i lite större perspektiv fundera kring
terrorism, krig, vapenförsäljning, frihet, demokrati och dylikt.
Och västvärldens naiva, cyniska syn på sin egen roll, och självmordsbombning.

Nån stans, handlar det nog ändå till en del om hur vi ser på ondska och godhet. om människor blir onda, eller om de föds onda. Om vi fortfarande anammar Hitlers rasbiologiska syn på människor? Hur vi agerar, och låter bli att agera, mot vissa människor, för vissa människor, och varför vi skiljer på människor och människor.

För även om vi i Sverige inte gasar ihjäl folk i koncentrationsläger,
så sätter vi, genom politiska ställningstaganden, passivitet när afrikaner dör, när Romer tigger, människovärdet högre på svenskar och amerikaner, än vi gör på afrikaner och araber. Jag skulle vilja se vem som kan argumentera sig bort från det.

Föds självmordsbombaren ond ? Tror vi verkligen på det ?
Är självmordsbombaren mer ond än Putin eller Trump ?
som mördar, fast med licens.
Föds någon enda människa ond ?
Eller kan det vara en rad omständigheter som till slut får människor att tappa vett, sans och mänsklighet ?
Kan det vara så att vi svenskar, där de flesta har det så bra, inte kan föreställa oss att hamna i en situation där allt har tagits ifrån dig, värdighet, mat, vatten jobb, självständighet … allt ! Kan det vara så att vi inte förstår att det är vår livsstil som skapar den obalans i världen miljömässigt och tillgångsmässigt, som tillsammans med maktgalningar i Mellanöstern får bomber att explodera … det finns inget kvar att förlora ? kan det vara så ?

Eller är det kanske lättare att skylla på en religion, som vi inte förstår, kan nånting om, bara för att den är främmande ?

“Dessa satans mördare” rubricerar DN sin ledare med. Och det är ju givet att det är mördare det handlar om. Det galna och sjuka är inte att vi kallar dem för vad de är : mördare, utan att vi blundar för när västerländska stater mördar, eller säljer vapen till dessa mördare… för vårt eget välstånds skull. På så sätt gör vi eg liknande som diktatorn Erdogan, när han förser IS med vapen och krigare, för att se på när Kurder och IS-krigare utplånar varandra, och tittar medvetet på när det sker utan egen inblandning.

Ja dessa satans mördare … fy f-n