…..som blir oskyldigt dömd

Utan att vara bibliskt troende,
så måste man ju tillstå att den boken är en bestseller utan dess like.
Och det har flera orsaker naturligtvis, bland annat skrämselpropaganda,
samt att det inte fanns mycket annat att läsa för gemene man under många hundra år.

Det finns ändock några guldkorn, i likhet med “Du skall icke döma”
“Den som själv är utan synd kastar första stenen” etc.
Min lärdom är nog ändå att man bör vara oerhört försiktig med att döma andra, om man ens ska syssla med det över huvud taget. Domstolar behöver ju syssla med det. Men inte poliser… och däri finns en oerhörd fara att polisutredningar drivs åt fel håll, pga individer som bestämt sig på förhand, och därmed utlämnat alla andra möjliga tänkbara scenarion.

Jag tänker på Kai Linna, och på vilka grunder han blev dömd för dubbelmord.
Ett vittnesmål, som kan ha varit sekundärt inblandad, visar det nu sig att vittnesmålet var falskt… och det falska vittnesmålet satte Linna i fängelse över 12 år.

12 ÅR !!!!!!

Det “rättfärdiga folket” tycker ju givetvis att det var “rätt åt det svinet”,
och håller honom fortfarande skyldig, utifrån skvallerpressens anklagande rubriker, och hat till själva brottet. Allt för många kan inte skilja på hatet till brottet, och en rättvis bedömning, när de hittat sin syndabock, så kräks de ut sin ondska, sitt hat, och har rätt lite fokus på obestridliga bevis, teknisk bevisföring.

“Ja ha så nu vet Tomas Lundin att Kai Linna var oskyldig då ?”

Nej det vet jag lika lite som mobben vet att han var skyldig. Men jag VET att han blivit dömd på falsk vittnesbörd. Och jag vet att han suttit 12 år i fängelse för det.
Och jag vet att de flesta inte vet…. fast de är snabba att döma, utan att tänka.
Och det är för mig ett lika stort brott att frihetsberöva någon på falsk vittnesbörd, som att begå brottet. För om Kai Linna är oskyldig, så går mördaren lös likt förb…. och hur rättvist är det mot offren ?
Och dessutom, om Kai Linna är oskyldig, så har de berövat honom större delen av hans liv. Dvs jämförbart med själva mordet han blev anklagad för, med den skillnaden att den mördade inte fick nån andra chans. Men för den skull kan man inte fängsla folk utan att vara säker… tänker jag. Hur tänker ni ?

Nästa gång kan du eller nån kär till dig anklagas, med en stor skopa otur och ännu större skopa hat.