Inatt drömde jag att jag helt
plötsligt fann mig äta kött. Jag tror det var
nån slottsstek eller nåt. Det var som om jag börjat
äta och inte insett att det var kött förrän det var
för sent. Köttfastan var bruten.

Men sen vaknade jag, åter igen som Pescetarian, sen 3½ år tillbaka.
Dvs jag äter vegetariskt plus fisk och ägg o mjölk. Dessa matvanor är
ingenting jag försökt pådyvla andra, utan bara insett att så
vill jag leva nu, ur hälsosynpunkt, pga min syn på den groteska
köttindustrin, och i tredje hand även ur miljösynpunkt.
Den sista om jag ska var ärlig, var en bonus som stämmer överens
med mina värderingar, men inte drivande till att jag slutade
med kött.

Jag läser en låst artikel i DN ang vegetarisk kost kontra
köttätande. Som belyser hur matkulturen sakta håller på
att förändras i västvärlden.Till minskad köttkonsumtion.
Men än är förändringen rätt liten, I Afrika och Asien ökar
köttätandet tydligen dock. I artikeln belyses även myten om kött
som traditionell husmanskost. När till största del
varit vegetarianer i tusen år. Samt att när det är ont om mat,
då äter man av vad som finns att äta för att överleva.
Vare sig det är larver, katter, fågelspindlar, nässlor,
ris, potatis, gräshoppor, eller vad det nu månde vara.

I artikeln hävdar Jens Linder även att
– “det börjar bli vanligare att folk ursäktar sig för att de äter
kött än att de ifrågasätter oss som avstår.”

Där vill jag väl inte hålla med Jens dock.
Det kan ju bero på vart man bor oxå. Stockholm, eller
Norrlands inland som jag gör. Men jag hävdar att det
fortfarande är svårt att lämna hemmet under en längre stund,
i tron om att jag ska kunna finna något vegetariskt på stan,
eller över huvud taget på den Västernorrlänska landsbygden.
Det är fortfarande väldigt svårt att få vegetariska alternativ
om du går på restaurang. Trots att det finns en meny med
tre olika rätter varje dag, så är det kött eller fisk 100 %,
på de flesta restauranger. Och man förväntas nöja sig med att
kocken rör ihop något åt en. “Röra ihop något” betalar jag inte
100 – 150 kronor för. Då äter jag bättre hemma för 20 kronor.
Själva grejen med att äta på restaurang för mig är att kunna
välja på rätter jag inte normalt äter hemma. Det finns tusentals
vegetariska rätter i välden, de flesta långt mer varierade och smakrika
än en köttbit med grillkrydda, men inte på restaurang i Sverige.

Det har funnits tider då kött varit skillnaden på svält
eller överlevnad, vilket väl knappast gäller för svenska idag.
Därav oxå en envis myt om att vi behöver kött i kosten
idag för att får i oss all näring. Och jag lever i en del av landet
där Älgjakten mer blivit något av en livsstil, och i många fall,
med starka macho-inslag som drivkraft, snarare än näringslära
måltider och välmående. Älgjakten och ätandet av vilt, är ju då ändå
betydligt mer naturligt och mindre lidande, och renare kött,
än industrin. Det finns ett annat problem dock med rättfärdigandet
av jakten, ur både ett nationellt perspektiv, men framförallt
ett globalt. antalet människor som behöver mat, och antalet
köttdjur. Det går inte ihop varken numerärt eller för ekosystem.
Det med ekosystem fixar naturen själv, OM människan inte blandar
sig i. Men när människans rovdrift och överproduktion tar vid
blir det överpopulationer av vissa djur, inte minns människan
själv. Och balansen i naturen rubbas. Vi skapar öknar, stäpp,
överbetning pga utrotande av rovdjur med mera, förändrar
hela landskap pga ignorans över hur känsliga de flesta
ekosystem är för ingripande av rovlystna människor.

Jag gissar att ingen köttätare eller jägare håller med mig,
men jag har inga illusioner om att förändra någons åsikt.
Det går inte, det är omöjligt. Däremot kan människor själva
förändra sina egna åsikter och värderingar. Men tyvärr föds
förändring nästan uteslutet ur kris, och i första hand då
personlig kris. Endast då är människan villig att förändra sig,
annars skyller vi på nån annan, eller hittar på “alternativa”
sanningar, Och fortsätter i samma spår.

Vidare har det ju pratats om rökförbud på uteserveringar
och ytterligare offentliga platser. Jag måste säga att jag som
flitig cafébesökare faktiskt välkomnar detta. Trots att det finns
rökare som ofta visar hänsyn, så gör en allt för stor del INTE det.
Och man sitter på caféets uteplats och drar plötsligt i sig mer rök
än rökaren själv, när vinden för röken till mitt bord. Rökaren själv
slipper all rök som han/hon inte drar i sig via filter.
Och min erfarenhet är att det är väääldigt vanligt beteende.

Jag gissar att ingen rökare håller med mig, och jag har ingen illusion
om att få rökare att sluta röka, ej heller att påverka människors
beteende eller ovanor… och därför behövs tyvärr ett förbud.